Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ευριπίδης Λασκαρίδης

Μεταμόρφωση & Γελοιότητα // The Poetry beneath Absurdity

3/10/2020 – 11/10/2020

Φθινόπωρο 2020. Το studio Χορός Κίνηση Ρυθμός φιλοξενεί για πρώτη φορά τον ανατρεπτικό Έλληνα καλλιτέχνη Ευριπίδη Λασκαρίδη σε ένα εντατικό τετραήμερο workshop.

Στο εργαστήρι του, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης προτείνει ερμηνευτικά εργαλεία που προκύπτουν από την πολυετή έρευνα του πάνω στην μεταμόρφωση και την γελοιότητα. Μέσα από το εκτεταμένο υπόβαθρο του στο σωματικό θέατρο και την αρχαία ελληνική κωμωδία, παίρνει ως αφετηρία το τραγικό αλλά και όλα όσα θεωρούνται εξωτερικά και στη συνέχεια εργάζεται σε βάθος, από έξω προς τα μέσα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ερμηνευτές (χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, performers) του χώρου των παραστατικών τεχνών αλλά και σε σπουδαστές και αποφοίτους επαγγελματικών σχολών χορού και θεάτρου.

Σάββατο 3/10: 14.00 – 18.30
Κυριακή 4/10: 10.00 – 14.30
Σάββατο 10/10: 14.00 – 18.30
Κυριακή 11/10: 10.00 – 14.30

Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (www.euripides.info) σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Από το 1995 έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε έργα σκηνοθετών όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Robert Wilson. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα OSMOSIS. Το πρώτο περιοδεύον έργο της ομάδας με τίτλο RELIC έχει παρουσιαστεί σε πάνω από τριάντα διεθνή φεστιβάλ και ιδρύματα, όπως στη Biennale de la Danse στην Λυών, στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, στο Barbican Pit στο Λονδίνου και στο Public Theater στη Νέα Υόρκη. Στους σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του δεύτερου έργου του, TITANS, περιλαμβάνονται το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, το Festival TransAmériques στο Μοντρεάλ, το Tanz im August στο Βερολίνο και το Hong Kong Arts Festival. Το τελευταίο του έργο ELENIT έκανε πρεμιέρα το 2019 στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και είναι μια διεθνής συμπαραγωγή (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία και Πορτογαλία) που περιοδεύει σε όλον τον κόσμο (2020 — 2023). Το 2013 συνέλαβε το σεμινάριο του Μεταμόρφωση & Γελοιότητα // The Poetry beneath Absurdity. Έκτοτε καλείτε κάθε χρόνο να το παρουσιάσει σε επαγγελματίες και σπουδαστές παραστατικών τεχνών σε διαφορετικές χώρες πέραν της Ελλάδας όπως Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ελβετία, Τσεχία κ.α. Το 2016 ο Λασκαρίδης τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship.