Εργαστήρι Open Training με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Εργαστήρι Open Training με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν

30/9/2022

Το Open Training έρχεται στην Ελλάδα και στο studio Choroskinisirythmos. Μετά την πρώτη παρουσία της μεθόδου στη χώρα μας το 2004 από την χορογράφο Kitt Johnson/Χ-act, το Open Training έρχεται αυτήν τη φορά υπό τον συντονισμό της Πολένας Κόλια Πέτερσεν (μαθήτριας της Kitt Johnson & μέλος της ομάδας trainers στην Κοπεγχάγη).

Τι είναι το Open Training;

Το Open Training είναι μία δυναμική και ομαδική προπόνηση που κινείται διαρκώς κατά μήκος του χώρου με συνοδεία μουσικής. Προέκυψε συνδυάζοντας δυτικές τεχνικές χορού και κίνησης μαζί με το ΜΒ (muscle bone or mind body: το στοιχείο σωματικής άσκησης στην προσέγγιση Body Weather του Min Tanaka). Σε αυτό το εργαστήρι Open Training θα προπονήσουμε, λοιπόν, τα σώματά μας τόσο μυϊκά όσο και μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και στο χρόνο.

Ξεκινάμε με ζέσταμα του σώματος και της συνειδητότητας της κίνησής του βασισμένο σε tasks αυτοσχεδιασμού που προετοιμάζουν το σώμα μας στην αίσθηση και το αφούγκρασμα καθ’όλη την διάρκεια του μαθήματος.

Η προπόνηση που ακολουθεί βασίζεται σε μία δομή όπου κινούμαστε διαρκώς κατά μήκος του χώρου – αλλάζοντας κατευθύνσεις, ρυθμό, ταχύτητα, ποιότητες. Ακολουθούμε κινητικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται και αλλάζουν σε καθορισμένα σημεία του χώρου. Σταδιακά περνάμε από μοτίβα περπατήματος, έπειτα τρεξίματος και αναπηδήσεων προς πιο δυναμικά άλματα μέχρι εν τέλει να ολοκληρώσουμε με μοτίβα που εστιάζουν στην ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία.

Η προπόνηση ολοκληρώνεται με συλλογικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και 30 λεπτά διατάσεων/αποθεραπείας.

Τι θα αποκομίσεις;

To Open Training:

  • δουλεύει αποτελεσματικά κάθε μέρος του σώματος, ενδυναμώνοντας την αντοχή, την κινητικότητα, τον συντονισμό κινήσεων και την ισορροπία
  • οξύνει τη συνειδητότητα του κέντρου, της ευθυγράμμισης, της γείωσης, της αναπνοής, του χώρου και του χρόνου
  • καλλιεργεί τη συνειδητότητα της κίνησης του σώματός μου μόνου αλλά και ως μέλους μιας ομάδας
  • είναι εύφορο performative εργαλείο αφού βασίζεται στη ρυθμικότητα, στον διάλογο μεταξύ της ατομικής και της ομαδικής κίνησης, στην όξυνση της συγκέντρωσης και της παρουσίας μέσα από σωματικά απαιτητικούς συνδυασμούς που περνούν το σώμα από διαφορετικά κάθε φορά physical states

Έτσι, μέσα από το Open Training προπονείς τόσο τις σωματικές όσο και τις νοητικές αντοχές σου και καλλιεργείς την κίνησή σου ενσυνείδητα πέρα από επιταγές σωστού/λάθους.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Όλες οι εμπειρίες μπορούν να επωφεληθούν από τo Open Training – τόσο αρχάριοι όσο κι επαγγελματίες.

Συνολικά το μάθημα διαρκεί δυόμιση ώρες. Μπορείς να κάνεις διαλείμματα, όταν το χρειάζεσαι, και δίνονται παραλλαγές στα κινητικά μοτίβα, για να προσαρμοστούν στις δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα.
‘Ελα, όπως είσαι – δε χρειάζεται να είσαι χορεύτρια/-ης. Κι αν είσαι, έλα να λάβεις μέρος σε μία προπόνηση που δεν αναζητά την τελειότητα. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Καθώς θα ιδρώσουμε, συνιστώ να φέρεις το δικό σου μπουκάλι με νερό, μιά αλλαξιά αθλητικών ρούχων (για την αποθεραπεία) και μία κουβέρτα ή πετσέτα για την προστασία των γονάτων σου στο stretching.

Λίγα λόγια για την εμπειρία της Πολένας με το Open Training

Εξασκώ την μέθοδο Open Training από το 2017 και την διδάσκω από το 2021. Την γνώρισα και την μελετώ υπό την καθοδήγηση της διακεκριμένης Δανέζας χορογράφου Kitt Johnson/X-act καθώς και των συναδέλφων μου, την κοινότητα των εξαιρετικών συντονιστών του Open Training στην Κοπεγχάγη. Απολαμβάνω την δυναμικότητα της προπόνησης, αλλά και το γεγονός ότι αντλεί την έντασή της από την αίσθηση, το βίωμα και το αφούγκρασμα του σώματος και της ομάδας. Σκοπός της προπόνησης είναι να δώσει την δυνατότητα στον εκάστοτε προπονούμενο να δουλέψει τα στοιχεία που εκείν@ επιλέγει, ενώ το σώμα πραγματεύεται διαρκώς την ισορροπία μεταξύ ατομικής ανάγκης και συμμετοχής στην ομάδα. Mου επιτρέπει να εξετάσω το πώς το σώμα μου γεμίζει μία φόρμα με νόημα και πώς η σύνδεση σώματος-νου ανταποκρίνεται στο εκάστοτε σωματικό task, το οποίο μεταμορφώνεται μέσα από το σώμα μου, πέραν του σωστού/λάθους. Για μένα αυτό είναι από τις πιο εύφορες βάσεις για την ανάπτυξη μιας ατόφιας αλλά και προσαρμοστικής τεχνικής ως συνειδητ@ και δυνατ@ χορεύτριας/-ή. Προπονώ τους μύες αλλά και την συνείδησή μου ταυτόχρονα σε σχέση με τον εαυτό μου, τον άλλον, τον χώρο, τον χρόνο. Το Open Training είναι για μένα μία ευκαιρία να φτάσω σε αυτήν την κατάσταση όπου δεν ξέρω ακριβώς πώς βρέθηκα εκεί, κι όμως είμαι εξαιρετικά ενσυνείδητη για το τι κάνει το σώμα μου. Μέσα από αυτήν την προπόνηση έχω αναπτυχθεί σωματικά, νευρομυϊκά αλλά και γνωστικά με αντοχή, υπομονή και την δυνατότητα να μη με φοβίζει το να μην γνωρίζω, αλλά να είναι δημιουργική μου ώθηση.