OPEN TRAINING με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν

OPEN TRAINING με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν

18/3/2023 – 7/4/2023

Η Πολένα Κόλια Πέτερσεν συντονίζει το Open Training, που βρίσκει τις ρίζες του στην πρακτική MB (Muscle Bone/Mind Body) – το στοιχείο σωματικής άσκησης στην προσέγγιση Body Weather του Min Tanaka, ο οποίος ίδρυσε το Body Weather Farm στο Hakushu έξω από το Τόκιο το 1985 – και το συγκεκριμένο όνομα από την εφαρμογή του στη Δανία από την χορογράφο Kitt Johnson/Χ-act και την κοινότητα των trainers στην Κοπεγχάγη. Έχοντας γνωρίσει και εξασκήσει την πρακτική με την Kitt και τους υπόλοιπους trainers και όντας μέλος της ομάδας συντονιστών στη Δανία, η Πολένα συντονίζει το Open Training με αυτές τις επιρροές. Οι τέσσερις συναντήσεις στο studio Choroskinisirythmos, θα αποτελέσουν μία στέρεα είσοδο στο Open Training, που προσκαλεί σε διαρκή πρακτική. Κάθε φορά χτίζουμε την γνωριμία του σώματός μας με την πρακτική, ενώ παράλληλα το θρέφουμε με υλικό που μεταβάλλεται σε έναν διάλογο μεταξύ οικειότητας και διαρκούς αλλαγής – ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί.

Τι είναι το Open Training;

Το Open Training είναι μία δυναμική και ομαδική προπόνηση που κινείται διαρκώς κατά μήκος του χώρου με συνοδεία μουσικής. Προέκυψε συνδυάζοντας δυτικές τεχνικές χορού και κίνησης μαζί με το ΜΒ (Muscle Bone / Mind Body). Η πρακτική ακολουθεί μία επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία στον χώρο (το σχήμα της πεταλούδας), που είναι η σταθερά μας, καθώς το κινητικό περιεχόμενο, οι κατευθύνσεις, ο ρυθμός και η ταχύτητα αλλάζουν δυναμικά. Το Open Training κουρδίζει, λοιπόν, τα σώματά μας τόσο μυϊκά όσο και μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και στο χρόνο. Η πρακτική του Open Training δομείται ως εξής:

 • Ξεκινάμε με πρακτικές άφιξης του σώματος και όξυνσης της συνειδητότητας της κίνησης. Αντλώντας από την προσέγγιση των somatic practices, άλλοτε με αφετηρία tasks αυτοσχεδιασμού κι άλλοτε δομημένες κινήσεις, προσκαλούμε το σώμα μας να εστιάσει στην αίσθηση και το αφούγκρασμα καθ’όλη την διάρκεια του μαθήματος.
 • Η προπόνηση που ακολουθεί βασίζεται σε μία κυκλική πορεία όπου κινούμαστε διαρκώς κατά μήκος του χώρου – αλλάζοντας κατευθύνσεις, ρυθμό, ταχύτητα, ποιότητες. Επαναλαμβάνουμε κινητικά μοτίβα κατά μήκος της διαδρομής μας και τα αλλάζουμε σε καθορισμένα σημεία του χώρου. Σταδιακά περνάμε από μοτίβα περπατήματος, έπειτα τρεξίματος και αναπηδήσεων προς πιο δυναμικά άλματα μέχρι εν τέλει να ολοκληρώσουμε με μοτίβα που εστιάζουν στην ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία. Από φορά σε φορά τα κινητικά μοτίβα παίζουν με μία ισορροπία μεταξύ εξοικείωσης και αλλαγής μικρής ή μεγάλης, οξύνοντας τις ικανότητες μας και προκαλώντας την ανάγκη μας να τιθασεύσουμε την κίνηση με μαεστρία όσο εμβαθύνουμε στην πρακτική.
 • Ολοκληρώνουμε με συλλογικές ασκήσεις ενδυνάμωσης ή δομημένης αυτοσχεδιαστικής κίνησης και 30 λεπτά διατάσεων/αποθεραπείας.

Τι θα αποκομίσεις;

To Open Training:

 • δουλεύει αποτελεσματικά κάθε μέρος του σώματος, ενδυναμώνοντας την αντοχή, την κινητικότητα, τον συντονισμό κινήσεων και την ισορροπία
 • οξύνει τη συνειδητότητα του κέντρου, της ευθυγράμμισης, της γείωσης, της αναπνοής, του χώρου και του χρόνου
 • καλλιεργεί τη συνειδητότητα της κίνησης του σώματός μου μόνου αλλά και ως μέλους μιας ομάδας, καθώς και την αισθητηριακή του ικανότητα
 • αντιστέκεται στην έννοια της τελειότητας
 • είναι εύφορο performative εργαλείο αφού βασίζεται στη ρυθμικότητα, στον διάλογο μεταξύ της ατομικής και της ομαδικής κίνησης (inside-outside focus), στην όξυνση της συγκέντρωσης και της παρουσίας μέσα από σωματικά απαιτητικούς συνδυασμούς που περνούν το σώμα από διαφορετικά κάθε φορά physical states

Έτσι, μέσα από το Open Training προπονούμε τόσο τις σωματικές όσο και τις νοητικές αντοχές μας και καλλιεργούμε την κίνησή μας ενσυνείδητα πέρα από επιταγές σωστού/λάθους. Το Open Training προσκαλεί το σώμα και την οντότητά μας να συνυπάρχει με μία πρακτική, η οποία στηρίζεται στην επανάληψη και ταυτοχρόνως στην διαρκή αλλαγή, επηρεάζοντας τόσο τις σωματικές όσο και τις νοητικές μας δυνατότητες μέσα από την κίνηση εντός και εκτός του studio. Τα αποτυπώματα από το Body Weather διαρρέουν στο Open Training, που δεν είναι απλώς μία δυναμική και συστηματική μέθοδος προπόνησης, αλλά μία ευρύτερη ενσώματη φιλοσοφία και προσέγγιση. Η ίδια η πρακτική επιθυμεί να προκαλέσει και να δημιουργήσει ενσώματες αντιστάσεις στις επιταγές της σύγχρονης ζωής για σταθερότητα, ιεραρχία, εμπορευματοποίηση και την καταναλωτική κουλτούρα του παράγω/πετώ (ακόμα και στο σώμα και τον χορό). Με το σώμα ως κεντρικό μέσο ύπαρξης, εμπειρίας, συσχέτισης και γνώσης, η τριβή και συνύπαρξη με την πρακτική θρέφει μία ευρύτερα συνειδητή κι ενσώματη προσέγγιση για το πώς συμμετέχω στην κίνηση, την προπόνηση, την performance, την καθημερινή ζωή.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Όλες οι εμπειρίες μπορούν να επωφεληθούν από τo Open Training – τόσο αρχάριοι όσο κι επαγγελματίες.

Συνολικά το μάθημα διαρκεί δυόμιση ώρες. Μπορείς να κάνεις διαλείμματα, όταν το χρειάζεσαι, και δίνονται παραλλαγές στα κινητικά μοτίβα, για να απαντήσουν στις δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα την εκάστοτε στιγμή και από μία μη επικριτική θέση.
‘Ελα, όπως είσαι – δε χρειάζεται να είσαι χορεύτρια/-ης. Κι αν είσαι, έλα να λάβεις μέρος σε μία προπόνηση που δεν αναζητά την τελειότητα. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Καθώς θα ιδρώσουμε, συνιστώ να φέρεις το δικό σου μπουκάλι με νερό, μιά αλλαξιά αθλητικών ρούχων (για την αποθεραπεία) και μία κουβέρτα ή πετσέτα για την προστασία των γονάτων σου στο stretching.

Λίγα λόγια για την εμπειρία της Πολένας με το Open Training:

Εξασκώ την μέθοδο Open Training από το 2017 και την διδάσκω από το 2021. Την γνώρισα και την μελετώ υπό την καθοδήγηση της διακεκριμένης Δανέζας χορογράφου Kitt Johnson/X-act καθώς και όλων των συναδέλφων μου, την κοινότητα των εξαιρετικών συντονιστών του Open Training στην Κοπεγχάγη. Απολαμβάνω την δυναμικότητα της προπόνησης, αλλά και το γεγονός ότι αντλεί την έντασή της από την αίσθηση, το βίωμα και το αφούγκρασμα του σώματος και της ομάδας. Σκοπός της προπόνησης είναι να δώσει την δυνατότητα στ @νεκάστοτε προπονούμεν@ να δουλέψει τα στοιχεία που εκείν@ επιλέγει, ενώ το σώμα πραγματεύεται διαρκώς την ισορροπία μεταξύ ατομικής ανάγκης και συμμετοχής στην ομάδα. Είναι μία σωματική προπόνηση και παράλληλα μία φιλοσοφία και προσέγγιση της ύπαρξης μέσα από το σώμα. Ως περφόρμερ η πρακτική μου επιτρέπει να εξετάσω το πώς το σώμα μου γεμίζει μία φόρμα με νόημα και πώς η σύνδεση σώματος-νου ανταποκρίνεται στο εκάστοτε σωματικό task, το οποίο μεταμορφώνεται μέσα από το σώμα μου, πέραν του σωστού/λάθους. Για μένα αυτό είναι από τις πιο εύφορες βάσεις για την ανάπτυξη μιας ατόφιας αλλά και προσαρμοστικής τεχνικής ως συνειδητ@ και δυνατ@ χορεύτριας/-ή. Προπονώ τους μύες αλλά και την συνείδησή μου ταυτόχρονα σε σχέση με τον εαυτό μου, τον άλλον, τον χώρο, τον χρόνο. Το Open Training είναι για μένα μία ευκαιρία να φτάσω σε αυτήν την κατάσταση όπου δεν ξέρω ακριβώς πώς βρέθηκα εκεί, κι όμως είμαι εξαιρετικά ενσυνείδητη για το τι κάνει το σώμα μου. Μέσα από αυτήν την προπόνηση έχω αναπτυχθεί σωματικά, νευρομυϊκά αλλά και γνωστικά με αντοχή, υπομονή και την δυνατότητα να μη με φοβίζει το να μην γνωρίζω, αλλά να είναι δημιουργική μου ώθηση. Ταυτοχρόνως, η πρακτική λειτουργεί για εμένα ως χώρος έρευνας και επιτέλεσης συλλογικοτήτων και διαδικασιών ενσώματης κριτικής σκέψης.

photo credit: @ Per Morten Abrahamsenstudio

Πληροφορίες και κράτηση θέσης

Tο studio Choroskinisirythmos λαμβάνει κάθε μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και των συνεργατών του. Αυστηρά περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνίες/Ώρες:
18/3/2023 15.30 – 18.00
24/3/2023 20.00 – 22.30
1/4/2023 15.30 – 18.00
7/4/2023 20.00 – 22.30
Κόστος: 60 euro και 55 euro για φοιτητές

ΧΟΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΡΥΘΜΟΣ
Μεσογείων 446 Αγία Παρασκευή (είσοδος από Στρ. Οδ. Μαρουλή) 1ος όροφος
Τηλ.: 6973204526 / 2106545809
Email: info@choroskinisirythmos.com

  Οικονομική Πολιτική Σεμιναρίου
  • Η εξολοκλήρου πληρωμή του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πληρώνεται μέρος του σεμιναρίου, αλλά η τιμή του παραμένει συμπαγής.
  • Η θέση κρατείται προσωρινά κατόπιν συνεννόησης, αλλά η οριστική εξασφάλιση της γίνεται μόνο με την κατάθεση του ποσού των 30 ευρώ.
  • Σημειώνεται πως το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.
  • Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου το ποσό επιστρέφεται εξολοκλήρου.
  • Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά σας  (τραυματισμός, covid, ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια), για το συγκεκριμένο σεμινάριο OPEN TRAINING με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν το ποσό δεν επιστρέφεται, αλλά εάν επιθυμείτε, μπορείτε να βρείτε αντικαταστάτη να πάρει την θέση σας.
  • Σημειώνεται πως το studio ΧΟΡΟΣ κίνηση ΡΥΘΜΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για πιθανό τραυματισμό.
  • Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου υπάρχει φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.
  • Με την συμμετοχή σας αποδέχεστε την δημοσίευση των φωτογραφιών και του βίντεο στην ιστοσελίδα το Fb και το instagram του studio ΧΟΡΟΣ κίνηση ΡΥΘΜΟΣ.