Γνωριμία με τον αφρικάνικο χορό

Γνωριμία με τον αφρικάνικο χορό

12/6/2021 – 13/6/2021

Γνωριμία με τον παραδοσιακό αφρικάνικο χορό της Δυτικής Αφρικής.
Η αίσθηση της ομάδας. Ο κύκλος. Ένωση χορού και μουσικής.

Επανασύνδεση με την σπονδυλική στήλη, το στέρνο και τη λεκάνη.
Με το σώμα μας και τη σωστή του στάση. Με τη γη και τον ουρανό. Αποφόρτιση και ανανέωση μέσω των γυμνών πελμάτων και της άμεσης επαφής με τη γη.
Μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε, να ενωθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαμογελάσει!

Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες.
Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του.
Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη.
Είναι ένας χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά.
Ο ήχος των κρουστών, και πιο συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe (ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου, πολύ εκφραστικό και με μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας)παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος.

Αφήνοντας το σώμα μας να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση (χαλαρή λεκάνη, χαλαρά ισχία), ακουμπώντας το πάτωμα με γυμνό πέλμα και συνειδητοποιώντας την σπονδυλική μας στήλη, αλλάζει η στάση όχι μόνο του σώματος μας αλλά και η στάση μας απέναντι στη ζωή. Αφαιρώντας τις εντάσεις από το σώμα μας, τις αφαιρούμε και από την ψυχή μας.

Tο studio Choroskinisirythmos λαμβάνει κάθε μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και των συνεργατών του. Αυστηρά περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνίες: 12-13/6/2021
Ώρες: Σάββατο 12/6: 17.00-20.00, Κυριακή 13/6: 12.00-15.00
Κόστος: 50 euro

Πληροφορίες και κράτηση θέσης

ΧΟΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΡΥΘΜΟΣ
Μεσογείων 446 Αγία Παρασκευή (είσοδος από Στρ. Οδ. Μαρουλή) 1ος όροφος
Τηλ.επικοινωνίας: 6973204526 / 2106545809
info@choroskinisirythmos.com

Βιογραφικά

Άννα Καραμήτσου

Χορογράφος – Καθηγήτρια Χορού – Performer.
Ιδρύτρια της πρώτης Σχολής Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής και Τεχνών SELI KANOU – West African Dance & Music, στην Ελλάδα, το 2007.

Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Υποτροφίες από την Γαλλική Κυβέρνηση για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι: Ψυχοθεραπεία μέσω του Χορού και Ιστορία Χορού (Paris IV – Sorbonne), και από την Σχολή του Peter Goss για σπουδές Σύγχρονου Χορού και απέκτησε ειδική άδεια διδασκαλίας του συστήματος του. Σπουδάζει Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης DRLST. Μέλος της IF-EPFCL. Μέλος του Φόρουμ της Αθήνας, μέλους της IF-EPFCL (Ecole de Psychanalyse des Forums du Champ Lacanien / Σχολή Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου).

Έχει παρακολουθήσει πλήθος ανεξάρτητων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό, αφρικανικό χορό και πολλά άλλα είδη χορού, μουσικής, θεάτρου και τραγουδιού καθώς και σεμινάρια σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και répétitrice σε πλήθος ομάδων χορού, χοροθεάτρου, θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Editta Brown, Blanca Li, L. Gomes, Μ. Ναλμπάντης, Urban Sax, Επαγγελματική Σχολή Χορού Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ως χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν répétitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Κρήτη, Φεστιβάλ Φιλίππων κ.ά).

Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος, répétitrice και χορεύτρια στην Comèdie Française στο έργο του M. Lermontov «Le Bal masqué» σε σκηνοθεσία του Anatol Vassiliev.

Διδάσκει σύγχρονο και κλασικό χορό, σε ενήλικες και παιδιά με ή χωρίς ιδιαιτερότητες, σε σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 1986.

Μελετά τον αφρικανικό χορό και την αφρικανική μουσική (τραγούδι, κρουστά, kamale n’goni) από το 1993 με τους:
NormaClaire,Maître Maré Sanogo, Ibrahim Doumbia, Korotonou Kanté, Elsa Wolliaston, Irène Tassembedo, Mame Leno, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Ousmane Touré, Yelly Thioune, MamadamaCamara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubaté, Yama “La Reine de Sabar” Wade, Mamadou Kanté, Bachir Sanogo, Kassoum Diarra, Harouna Dembele, Sega Sidibé κ.ά.,

Θεωρείται ο άνθρωπος που το 1997 εισήγαγε τον Δυτικο-αφρικάνικο χορό για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκτοτε, δίνει σεμινάρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.

Η μέθοδος της είναι βασισμένη στην συνειδητοποίηση του σώματος, την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ενότητας του μυαλού με το σώμα αλλά και με τον εξωτερικό από το σώμα χώρο και τους άλλους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συμμετέχοντα ως μονάδα αλλά και ως μέλος της ομάδας.
Διερευνά, επίσης, την σύνδεση του αφρικάνικου με τον σύγχρονο χορό στην γλώσσα της κίνησης και εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του χορευτή με τον μουσικό στο μουσικοχορευτικό σχήμα.

Έχει οργανώσει σειρά σεμιναρίων, με σημαντικούς δασκάλους από το εξωτερικό, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, ενώ οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικάνικο χορό, τα κρουστά και με την αφρικάνικη κουλτούρα, σε Ευρώπη και Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις: “Kelen Maana Farafina Υε” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα” , “Γένους Θηλυκού”, “Initiation”, “Taama” κ.ά., όπου αναμιγνύει τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, το θέατρο, το χοροθέατρο και τα παραμύθια και οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη ματιά στην παράδοση, χρησιμοποιώντας αφρικάνικα ηχοχρώματα σε ζωντανή μουσική.

Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU.

Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, SELI KANOU, WESTAFRICAN DANCE & MUSIC.

Μετά από πολύχρονη έρευνα που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικανικό χορό και τα κρουστά, και σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο, δημιουργείται η εκπαιδευτική μέθοδος West African Dance&Drum Connection (DDC), η οποία από το 2016 εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά της σχολής SELI KANOU.

Τον Απρίλιο του 2019, παρουσίασε την μέθοδό της με θεωρητικές εισηγήσεις και εργαστήρια χορού, στο EDEC – Ecole de Danse et d’Echange Culturel / Rose Marie Guiraud και στο INSAAC – Institut National Superieur des Arts et del’Action Culturelle, στα πλαίσια του 4ου RCA (Rencontres Choregraphiques d’Abidjan), στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μαλί, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή ή Προσευχή Αγάπης.

Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρουστός – καθηγητής κρουστών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ελληνικά παραδοσιακά και κλασικά κρουστά. Το 2001 ανακαλύπτει κι ερωτεύται το djembe κι έκτοτε τα κρουστά της Δυτικής Αφρικής γίνονται το επίκεντρο της μελέτης και μουσικής του αναζήτησης. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μαθημάτων και σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική (Γιώργος Φασόλης, Ponda O ’Bryan, Seraphin Zekoua, Yeye Kante, Mare Sanogo, Karim Coulibaly, Moussa Oulare, Adama BilorouDembele, Sidiki Camara, Dartagnan Camara,Thomas Guei, Harouna Dembele, Bachir Sanogo, Mbar Ndiaye, Kassoum Diarra, Sega Sidibe, Famoudou Konate κ.ά.) με σημαντικότερη επιρροή και μαθητεία δίπλα στον Maître Maré Sanogo.

Το 2003 συναντά την χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Καραμήτσου, από την οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και ξεκινά η μέχρι και σήμερα συνεργασία τους, με αποτέλεσμα την εξειδίκευσή του στη μουσική συνοδεία χορού-κίνησης. Το 2004 ίδρυσαν την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU. Το 2007ιδρύεται η Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης, εκπαίδευσης και διάδοσης της μουσικοχορευτικής αυτής κουλτούρας στην Ελλάδα, στην οποία είναι βασικό στέλεχος και συμμετέχει ως υπεύθυνος της μουσικής διδασκαλίας και σολίστ. Μέσω της Ομάδας/Σχολής SELI KANOU έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραστάσεων, συναυλιών, μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με συγκροτήματα, καλλιτέxνες, φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς φορείς από όλους τους χώρους της τέχνης ως μουσικός, δάσκαλος αφρικάνικων κρουστών, σολίστ, μουσική επιμέλεια κ.ά. Ενδεικτικά: Seraphin Zekoua (2005-2010), Moussa Oularé (2010), Maître Maré Sanogo (2011-2013), Mama Adama Camara (2012), Bachir Sanogo (2012- 2013), Kassoum Diarra (2014), Sega Sidibé (2015), Harouna Dembele (2018). “Echodrassi”/ Νίκος Τουλιάτος, “Drumvoice” / Πέτρος Κούρτης, “Booknotes” / Μαρία Γιαγιάννου, “Los dos o mas”, Adedeji Adetayo, “BlueNote Organ Trio”, “Afrodyssey Orchestra”, κ.ά.

Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση από το 2007 σε ενήλικες και παιδιά με σκοπό τα αφρικάνικα κρουστά, να γίνουν ευρέως πιο γνωστά και προσιτά σε όλους. Έχει δημιουργήσει πλήθος μουσικών μεταγραφών, μετατρέποντας ηχογραφήσεις από τη δισκογραφία και τη βιντεογραφία της μουσικής του djembe, σε μουσικά κείμενα. Έτσι καταφέρνει να συνδυάσει με μεθοδικότητα, την Θεωρία της Μουσικής με τους αφρικανικούς, παραδοσιακούς τρόπους παιξίματος και εκμάθησης.

Το 2016, σε συνεργασία με την Άννα Καραμήτσου, δημιουργείται η εκπαιδευτική μέθοδος West African Dance&DrumConnection (DDC), που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικάνικο χορό και τα κρουστά.

Τον Απρίλιο του 2019, παρουσιάζει εργασία σχετικά με την σύνδεση των αφρικανικών κρουστών και του αφρικανικού χορού από την Δ. Αφρική, στα πλαίσια του 4ου RCA (Rencontres Chorégraphiques d’Abidjan), στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.