Αντώνης Στρούζας

Ο Αντώνης Στρούζας ξεκίνησε από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών την ενασχόληση του με της πολεμικές τέχνες και μετά από χρόνια αγωνιστικής εμπειρίας υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Δημήτρη Δημητρίου έγινε δεκτός στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από όπου και αποφοίτησε με ειδικότητες Ενόργανη Γυμναστική, Tae Kwon Do και Σκοποβολή. Η συνεχής προσπάθειά του για ακαδημαϊκή και αθλητική εξέλιξη τον εισήγαγε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα «Μεγιστοποίηση της Άσκησης και Ποιότητα Ζωής». Παράλληλα το 2006 ξεκίνησε να σπουδάζει χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης όπου και του δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσει σε προσωπικό επίπεδο τον τρόπο που συνδυάζονται ο χορός με τις πολεμικές τέχνες.

 Μετά την αποφοίτηση του από την Κ.Σ.Ο.Τ διδάχτηκε υπό την επίβλεψη του Jozef Frucek την πρακτική Fighting Monkey διδάσκοντάς την μετέπειτα και ο ίδιος σε Ελλάδα, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ισπανία και Ισραήλ. Χορογράφοι και Σκηνοθέτες όπως: Jozef Frucek, Hofesh Shechter, John Todd, Seth Belliston, Max Emanuel Cencic, David Dorfman, Heidi Latsky, Λ. Καπετανέα, Α. Παπαδαμάκη, Sophie Bulbulyan, Ε. Αλεξίου, Γ. Κακλέας, Γ. Σαχίνης, Χ. Παπαδόπουλος, Α. Καζούρη, Μ. Ναλμπάντης, Μ. Ανθημίδου, Α. Βάχλα, Κ. Ρήγος τον έχουν καθοδηγήσει σε διαφορετικές προοπτικές της κίνησης και της αισθητικής. Από το 2013 αποτελεί σταθερό μέλος του προγράμματος Dancing to Connect της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συμμετάσχει σαν χορευτής και σαν δάσκαλος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα (Καλαμάτας, Αθηνών και Επιδαύρου) και το εξωτερικό, Γερμανία (Potsdamer Tanztage, Alles Muss Raus, Bayreuth Wagner Festival), Νησί Ρεϋνιόν (Danse Péi), Νέα Υόρκη (32nd Annual Downtown Dance Festival), Ισπανία (Empape Dance Festival), κ.α.

Μάθημα “σύγχρονου χορού 1 για παιδιά και εφήβους”

Τα παιδιά, μέσω της καθοδηγούμενης όπως και της ελεύθερης διερεύνησης της κίνησης, μπορούν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα, την φαντασία, την αντίληψη, την επικοινωνία με το περιβάλλον γύρω τους καθώς και την απομνημόνευση συνδυαστικών βημάτων ή και χορογραφημένων φράσεων.

Επειδή κάθε παιδί έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να αφομοιώνει τη γνώση και τα ερεθίσματα που δέχεται στο μάθημα θα αναζητήσουμε κινητικό υλικό μέσω της χαρτογράφησης του σώματος (body mapping), της εξελικτικής κίνησης και της ευαισθησίας του κάθε παιδιού στο ρυθμό και τη μουσική. Θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά επίπεδα, δυναμικές και ποιότητες και θα δουλέψουμε την ισορροπία, την αντοχή με ενδυνάμωση και τη σωστή χρήση της αναπνοής.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της δημιουργικής κίνησης από τα παιδιά, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος κινήσεις, αλλά διαφορετικοί τρόποι αντίληψης και έκφρασης των ιδεών, των συναισθημάτων και των εμπειριών τους.

Μάθημα “σύγχρονου χορού για ενήλικες”

Στο σύγχρονο χορό όπως και στις πολεμικές τέχνες εστιάζουμε ενδελεχώς στη παρατήρηση της κίνησης του σώματος στο χώρο και τον χρόνο κάτι το οποίο μας κρατά σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής θα βελτιώσουμε τη ροή της κίνησης μας, θα μάθουμε να έχουμε τον έλεγχο του σώματος μας και να χτίζουμε την αντοχή μας. Βασικό στοιχείο του μαθήματος είναι επίσης να ενισχύσουμε την μνήμη της κίνησης μέσα από περίπλοκα κινητικά μοτίβα δουλεύοντας συνολικά με καθαρή επίγνωση του σώματος.

Μέσω του αυτοσχεδιασμού ο κάθε ένας θα έχει την δυνατότητα να εκφραστεί κινησιολογικά παίρνοντας ρίσκα εκτός άξονα ισορροπίας και με δυναμικές μετακινήσεις στο χώρο πάντα με τη σωστή καθοδήγηση διατηρώντας το προσωπικό του στίγμα.

Ο συνδυασμός πολεμικών τεχνών και σύγχρονου χορού αποτελεί για το άτομο σωματική και πνευματική πρόκληση με πειθαρχεία χωρίς όμως να περιορίζει την ελευθερία έκφρασης. 

Αντώνης Στρούζας