Skip to main content

Άννα Καραμήτσου

Παιδαγωγός – Χορογράφος – Performer

Η Άννα Καραμήτσου είναι ιδρύτρια της πρώτης Σχολής Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής και Τεχνών SELI KANOU – West African Dance & Music, στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το 2007 και συνιδρύτρια της Ομάδας African Dance & Music SELI KANOU, το 2004.

Είναι πτυχιούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφίες από την Γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι στην Ψυχοθεραπεία μέσω του Χορού και στην Ιστορία Χορού στο Paris IV – Sorbonne, και από τον Peter Goss, σύγχρονο χορό με απόκτηση ειδικής άδειας διδασκαλίας του συστήματός του. Εκπαιδευόμενη Χοροθεραπεύτρια μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie). Μέλος της IF-EPFCL. Μέλος του Φόρουμ της Αθήνας, μέλους της IF-EPFCL (Ecole de Psychanalyse des Forums du Champ Lacanien/ Σχολή Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου), έχοντας ολοκληρώσει την τριετή κλινική εκπαίδευση. Πιστοποιητικό του κύκλου μαθημάτων Music Moves: Why does music make you move? από το University of Oslo. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μαθημάτων και σεμιναρίων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο, αφρικανικό και πολλά άλλα είδη χορού, μουσικής, θεάτρου, τραγουδιού, θεραπευτικών συστημάτων κ.ά. σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική. Έζησε και δούλεψε στην Ευρώπη, με βάση το Παρίσι, για 15 χρόνια.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ως χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν répétitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Επιδαύρου, Ηρώδου του Αττικού, Φεστιβάλ Δελφών, Ηρακλείου Κρήτης, Φιλίππων, κ.ά). Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος, répétitrice και χορεύτρια με το Θέατρο της Comèdie Française, για το έργο του M. Lermontov «Le Bal masqué» σε σκηνοθεσία του Anatoli Vassiliev.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και répétitrice σε πλήθος ομάδων χορού, θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών του Γ. Μέτση, Ομάδα Σύγχρονου χορού του Χ. Μανταφούνη, B. Βαφέας, Δ. Φωτόπουλος, Τάσος Βρεττός, Editta Braun, Blanca Li – Nana Lila, Ομάδα Χορευτές A. Καζούρη και Μ. Ναλμπάντης, L. Gomes, Urban Sax Gilbert Artman, κ.ά.

Διδάσκει σύγχρονο και κλασικό χορό, σε ενήλικες και παιδιά με ή χωρίς ιδιαιτερότητες, από το 1986 και αφρικανικό χορό από το 1997, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μελετά τον αφρικανικό χορό και την αφρικανική μουσική (τραγούδι, κρουστά, n’goni) από το 1993 με τους: Norma Claire, Maré Sanogo, Ibrahim Doumbia, Korotonou Kanté, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Yelly Thioune, Mamadama Camara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubaté, Yama “La Reine de Sabar” Wade, Mamadou Kanté, Bachir Sanogo, Kassoum Diarra, Sega Sidibé, Sidiki Dembele κ.ά.

Εκπαιδεύει δασκάλες/ους Δ. Αφρικανικού χορού και συμβάλλει στην εκπαίδευση κρουστών στην συνοδεία του Δ. Αφρικανικού χορού. Διοργανώνει σεμινάρια με σημαντικούς δασκάλους από το εξωτερικό, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικανικό χορό, τα κρουστά και την αφρικανική κουλτούρα, σε Ευρώπη και Αφρική.

Έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις: “Kelen Maana Farafina Υε” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα”, “Γένους Θηλυκού”, “Initiation”, “Taama” (Ταξίδι), κ.ά., όπου αναμιγνύει τον αφρικανικό χορό με τον σύγχρονο χορό και άλλα είδη χορού, το θέατρο, το χοροθέατρο, τη φωνή και τα παραμύθια και οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη ματιά στην παράδοση, χρησιμοποιώντας αφρικάνικα ηχοχρώματα με ζωντανή μουσική.

Θεωρείται ο άνθρωπος που το 1997 εισήγαγε τον Δυτικο-αφρικάνικο χορό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας μαθήματα στην Αθήνα. Έκτοτε, δίνει σεμινάρια σε επαγγελματικές, ερασιτεχνικές και πανεπιστημιακές σχολές χορού σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.

Η μέθοδος της είναι βασισμένη στην συνειδητοποίηση του σώματος, την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ενότητας του μυαλού με το σώμα αλλά και με τον εξωτερικό από το σώμα χώρο και τους άλλους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συμμετέχοντα ως μονάδα αλλά και ως μέλος της ομάδας. Ο κύριος στόχος της είναι η (επανα)σύνδεση με την χαρά. Διερευνά, επίσης, την σύνδεση του αφρικάνικου με τον σύγχρονο χορό στην γλώσσα της κίνησης και εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του χορευτή με τον μουσικό στο μουσικοχορευτικό σχήμα. Μετά από πολύχρονη έρευνα που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικανικό χορό και τα κρουστά, και σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο, δημιουργείται η εκπαιδευτική μέθοδος West African Dance&Drum Connection (DDC), η οποία από το 2016 διδάσκεται σε ενήλικες και παιδιά.

Τον Απρίλιο του 2019, παρουσίασε τη μέθοδό της με θεωρητικές εισηγήσεις και εργαστήρια χορού, στο EDEC – Ecole de Danse et d’Echange Culturel / Rose Marie Guiraud και στο INSAAC – Institut National Superieur des Arts et de l’Action Culturelle, στα πλαίσια του 4ου RCA (Rencontres Choregraphiques d’Abidjan), στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μάλι, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή ή Προσευχή Αγάπης.

Το μάθημα συνοδεύεται από live κρουστά από τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο, συνιδρυτή της Ομάδας Αφρικανικού Χορού & Μουσικής SELI KANOU, δάσκαλο και ερμηνευτή κρουστών, με εξειδίκευση στα κρουστά της Δυτικής Αφρικής, djembe & dundun.

Άννα Καραμήτσου