χορός κίνηση ρυθμός

facebook

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί;

 

Την ολιστική προσέγγιση

 

Διδάσκεται η συνεργασία σώματος και νου, η αυτοσυγκέντρωση στην κίνηση, το ‘άδειασμα΄του μυαλού από σκέψεις, η συγκέντρωση στις αισθήσεις. Η ψυχική και πνευματική συμμετοχή υποβοηθάται με καθοδήγηση, ρυθμική αναπνοή και  επιλεγμένους ήχους και μουσική (κρουστά, ethnic, εκφραστικές minimalistic μελωδίες), ως βάση της ρυθμικής κίνησης. Ο παλμός της αναπνοής συντονίζεται με τον παλμό της κίνησης και επιτρέπει στον ασκούμενο να αφεθεί, να συμμετέχει, να συντονιστεί, ενισχύοντας περαιτέρω την απελευθέρωση από την ένταση και το στρες.

 

 

Τη συνεχόμενη και ομαλή ροή κίνησης

 

Οι κινήσεις δεν είναι γραμμικές και σκληρές, αλλά εμπλουτισμένες, πλαστικές, κυκλικές, αέναες. Η ροή της ενέργειας είναι συνεχόμενη, επιτρέποντας στα άκρα του σώματος να παραμένουν χαλαρά και ευλύγιστα, χωρίς εντάσεις. Έτσι, μπορούν  να αξιοποιήσουν το μέγιστο της έκτασης της κίνησης και της ελαστικότητάς τους. Το σώμα μαθαίνει να μην βάζει όρια, να κατακτά διαρκώς μία παραπάνω κλίμακα δυνατοτήτων.

 

 

Την αρχή αντιθέτων κατευθύνσεων

 

Σε κάθε κίνηση ο ασκούμενος εκπαιδεύεται να αξιοποιεί τη φυσική αντίρροπη δύναμή της. Το σώμα ενθαρρύνεται και καθοδηγείται να συνειδητοποιεί και να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις σε κάθε του κίνηση (π.χ. αυχενικοί σπόνδυλοι - ιερόν οστούν, οπότε οι σπόνδυλοι «ανοίγουν», ενισχύοντας τη δύναμη και την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Δεξιά - αριστερή πλευρά θώρακα, οπότε η θωρακική κοιλότητα διευρύνεται, τροφοδοτείται το σύνολο της πνευμονικής χωρητικότητας με οξυγόνο και, έτσι, επαναφορτίζεται ενεργειακά ολόκληρο το σώμα).

 

 

Την ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος

 

H κοιλιά βρίσκεται στο κέντρο του σώματός μας και είναι η πηγή της κινητικής μας ενέργειας. Ο ασκούμενος εκπαιδεύεται, με τις κατάλληλες τεχνικές, να τοποθετεί σωστά το σώμα του και να ενεργοποιεί τους μύες – κλειδί, ώστε να ενδυναμώνει το κέντρο του και να οικοδομεί τη δύναμη που πηγάζει από αυτό. Με την εξάσκηση σε αυτές τις τεχνικές,

διορθώνεται σταδιακά η λανθασμένη στάση του σώματος και ενισχύονται οι ζωτικές του λειτουργίες.

Πως είναι το μάθημα;

 

Είναι ένα οργανικό, ανάλαφρο, ευχάριστο μάθημα, με επίπεδο δυσκολίας που προσαρμόζεται

απόλυτα στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου. Μέσα σε έναν κύκλο μαθημάτων, η δυναμική και η ένταση κάθε μαθήματος εναλλάσσονται και αυξομειώνονται, εξασφαλίζοντας, έτσι, την

ενδυνάμωση και την εκγύμναση του σώματος, χωρίς καταπόνηση και τραυματισμούς.

 

Βασικό ρόλο στο μάθημα παίζει η μουσική υπόκρουση. Οι ασκήσεις πλαισιώνονται από πολύ προσεκτικά επιλεγμένο μουσικό περιβάλλον, που ενισχύει το συντονισμό του παλμού, της

κίνησης και του ρυθμού.

 

Ο ασκούμενος εκπαιδεύεται να δουλεύει σωστά με τη χρήση τεχνικών-κλειδί, να ανακαλύπτει και να αυξάνει σταδιακά τις ικανότητές του καθώς και να απελευθερώνει τη δημιουργικότητά του.

 

Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος υπάρχει στοχευμένη και ατομική καθοδήγηση, για εστίαση της προσοχής στο σημείο του σώματος που δουλεύεται και βελτιστοποίηση της κίνησης.

 

Επικρατεί κλίμα ενθάρρυνσης, μέσα από συμμετοχική διαδικασία, υποστήριξη, σωστή

ενημέρωση, συζήτηση για επιμονή και συνέχεια των μικρών βημάτων, που ΄χτίζουν΄ σιγά-σιγά το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τι ακριβώς είναι;

 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα εκγύμνασης και ενδυνάμωσης, με ολιστικό αποτέλεσμα στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

 

Εμπνεύστρια του BodyMindMomentum είναι η χορεύτρια και χορογράφος Αθηνά Λαμπαδαρίδη.

Βασισμένη στη μακρόχρονη πείρα της πάνω στη χοροκινητική και γνωρίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματά της στο σώμα, δούλεψε εντατικά πάνω στη δημιουργία ενός συστήματος που ενσωματώνει την τεχνική των χορευτών σε ένα πολύπτυχο γυμναστικό πρόγραμμα.

 

Έτσι, μετά από 15 χρόνια διαρκούς ανανέωσης και τελειοποίησης, το σύστημα BodyMindMomentum είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντίδοτο στο σημερινό, πιεστικό τρόπο ζωής.  

 

Γιατί είναι μοναδικό;

 

Το BodyMindMomentum χρησιμοποιεί μία αποκλειστική τεχνική:

Ενσωματώνει σοφά και αρμονικά στοιχεία του σύγχρονου χορού (Contemporary Dance) σε τεχνικές όπως Yoga, Pilates και  Πολεμικές Τέχνες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι  ότι αξιοποιεί πρακτικά τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές τους μέσα στο μάθημα.  

 

Έτσι, οδηγεί άμεσα και αποτελεσματικά στην αφύπνιση της εσωτερικής δύναμης και στην αποκατάσταση και ενίσχυση τηςυσικής ζωτικότητας και ψυχικής ευεξίας.  Ο ασκούμενος πάνω στο BodyMindMomentum μαθαίνει να συνδυάζει τη σωματική με τη νοητική προσέγγιση και κατακτά την απελευθέρωση των μυών, του μυαλού και των συναισθημάτων του.

Τι αποτελέσματα έχει;

  

Η ελαστικότητα του σώματος αυξάνεται θεαματικά, το μυικό σύστημα γίνεται πιο εύκαμπτο,

το εύρος κινήσεων των αρθρώσεων μεγαλώνει.  Συνολικά, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία, φυσική χάρη και αρμονία.

 

Το ‘άνοιγμα’ των αναπνευστικών οδών και η αυξημένη ενέργεια του σώματος, οδηγεί στη

βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην οξυγόνωση των μυών, στην ενίσχυση της

αντοχής των συνδέσμων. Aυτή η σωματική και πνευματική ενέργεια “αποθηκεύεται” με κάθε

μάθημα, αυξάνοντας σημαντικά τα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού. Το σώμα σταδιακά

ενδυναμώνεται και αυξάνονται εντυπωσιακά οι αντοχές του.

 

Οι διατάσεις που χρησιμοποιούνται συστηματικά στα μαθήματα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές

για την ανακούφιση, ακόμη και τη θεραπεία, των περισσοτέρων μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως πόνοι οσφυικής μοίρας, αυχενικό, ενοχλήσεις από παλιούς τραυματισμούς.

 

Η επακόλουθη έκκριση των ενδορφινών, μετά από κάθε μάθημα, φέρνει τον ασκούμενο σε πλήρη ευεξία και χαλάρωση, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου.

Σχόλια Ασκουμένων

 

«Απογειώνεις τις σωματικές σου δυνατότητες χωρίς καταπόνηση και διευρύνεις τα όριά σου χωρίς να ασκείς βία στο σώμα σου.»

Έλενα Π., Αρχαιολόγος, Βυζαντινό Μουσείο

 

«Σταδιακά, βιώνεις πιο χαλαρά την ίδια σου τη ζωή. Το  σώμα αυξάνει σιγά-σιγά την ελαστικότητά του κι αυτό το νιώθεις σε όλα όσα κάνεις καθημερινά...»

Γωγώ Δ., Διαφημίστρια

 

«Μόλις 5 μαθήματα μετά το ξεκίνημα, ένιωσα την εγρήγορση στο σώμα μου…

σαν να ανήκω πλέον σ’ αυτό»

Μαρία G., Μουσικός

 

 

«Αισθάνομαι ότι το σώμα μου μ΄ ευγνωμονεί για αυτά που του πρόσφερα...»

Ευτυχία Σ., Εκπαιδευτικός

 

«Είναι μοναδική η αίσθηση να επικοινωνείς με το σώμα σου

και να το οδηγείς σε μία λυτρωτική κίνηση.»

Γιάννα Κ., μητέρα 3 παιδιών

 

«Μ’ αρέσει που το μάθημα είναι σαν ιδιαίτερο, όσα άτομα κι αν είμαστε στην αίθουσα!»

Λουκία Κ., Πολιτικός Μηχανικός

 

«Κουράζεσαι; Μερικές φορές ναι, καθώς προσπαθείς να φθάσεις τα όριά σου. Γυμνάζεσαι; Πάντα με φροντίδα, σα να είσαι η μοναδική μέσα στην αίθουσα. Βαριέσαι;

Ποτέ! Γιατί κάθε φορά είναι μοναδική και διαφορετική

από τις άλλες!»

Ελπίδα Μ., Αρχιτέκτονας ΥΠΕΧΩΔΕ

BodyMindMomentum